Kanada Eğitim Sistemi: Kanada'da Okumak

5 Kasım 2020

Kanada Eğitim Sistemi: Kanada'da Okumak

05.11.2020 tarihinde yazıldı. Ortalama okuma süresi 3 dakika.

Kanada,  eyalet sistemiyle yönetilen, güçlü ve iyi finanse edilen bir eğitim sistemine sahiptir. Fakat Kanada'da, eğitim sisteminin bazı yönleri eyaletler arasında farklılık gösterebilir. Kanada'da eğitim sistemi  federal hükümet tarafından denetlendiğinden, eğitim standardı ülke genelinde sürekli olarak yüksek kalmaktadır.

Kanada Eğitim Sistemi Hakkında

Kanada’da temel eğitim 10 yıl olarak belirlenmiş olup, merkezi bir sistem yerine eyaletler kendi eğitim sistemlerini oluşturmuşlardır. Bu özerk yapı on ayrı eyalette 10 ayrı eğitim sistemi ortaya çıkarmıştır.

Kanada'da hem devlet hem de özel eğitim sistemi de mevcuttur. Kanada hükümeti, anaokulundan orta öğretim sonrasına kadar eğitimi yoğun bir şekilde sübvanse eder ve GSYİH'nın ortalama yüzde altısını eğitime harcar. Bu durum Kanada'nın eğitime orantılı olarak OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü bazen de İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı) üyesi ülkeleri ortalamasından daha fazla harcadığı anlamına gelir.

Kanada, dünyanın en iyi eğitim kurumlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Genel olarak anlamda eğitim sistemi ise üç seviyeye ayrılmıştır:

  • Birincil
  • İkincil
  • Ortaöğretim sonrası

Özel eğitim ve diğer eğitim sistemleri - örneğin dini okullar - her üç seviyede de mevcuttur.


Kanada'da eğitim, beş yaşını dolduran çocuklar için geçerlidir (çocukların bir yıl önce başlayabilecekleri Ontario ve Quebec hariç). Eyalete bağlı olarak anaokulu isteğe bağlı olabilir. 

Kanada'da İngilizce ve Fransızca Eğitim

 Kanada’da İngilizce ve Fransızca resmi dillerdir. Uluslararası öğrenciler, Kanada'nın iki resmi dilinden birinde eğitim almayı seçebilirler. Bazı kurumlar her iki dilde de eğitim sunabilir, ancak öğrencilerin Kanada'da herhangi bir düzeyde okula devam etmek için her iki dilde de akıcı olmaları gerekmez.


Kanada'nın çoğunda okul düzeyinde eğitimin ana dili İngilizcedir. Bununla birlikte, Fransızca eğitimi ülke genelinde yaygın olarak mevcuttur. Ana eğitim dilinden bağımsız olarak, Fransızca veya ikinci dil olarak İngilizce genellikle erken yaşlardan itibaren öğretilir.

Örneğin Quebec şehrinde öğrencilerin genellikle lisenin sonuna kadar Fransızca okula gitmeleri istenir. Bir çocuğun İngilizce eğitim almak için uygunluk belgesi alabileceği bazı istisnalar vardır.

Kanada'da Üniversite Eğitimi

Kanada, ülke çapında hem kentsel hem de kırsal bölgelerde bulunan uluslararası kabul görmüş birçok üniversite programına sahiptir. Kanada üniversitelerinden verilen dereceler genellikle dünya çapındaki diğer üniversitelerden alınan derecelere eşdeğer olarak kabul edilmektedir.

Kanada üniversite diplomalarının tüm dünyada tanınırlığı vardır. Dünyadaki en iyi eğitim standartlarına sahip üniversitelerin ve kolejlerin bulunduğu Kanada’da öğrenciler en iyi eğitimi alacaktır. Üstelik Kanada’da ki 4 yıllık tüm üniversitelerin YÖK denkliği bulunmaktadır.

Üniversite yılı genellikle Eylül'den Nisan'a veya Mayıs'a kadar sürer ve iki dönemden veya dönemden oluşur. Lise sonrası kurumların çoğu, yaz aylarında üçüncü yarıyılda ders alma seçeneği sunar. Genel olarak, öğrenciler Eylül ayında (çoğu durumda) veya Ocak ayında lisans programına başlayabilirler.


Kanada'daki lisans programlarının büyük çoğunluğu İngilizce olarak verilmektedir. Bu nedenle, İngilizcenin ana dil olmadığı ülkelerden gelen öğrencilerin İngilizce yeterliliklerini TOEFL® veya IELTS ™ aracılığıyla kanıtlamaları gerekecektir. Bununla birlikte, Kanada'da yurt dışında eğitim görmek İngilizce dil becerilerini geliştirmenin harika bir yoludur. Yeni, uluslararası arkadaşlar edinirken becerilerinizi mükemmelleştirmek için yerel halkla konuşma pratiği yapabilirsiniz. Ayrıca, eğitiminizden sonra Kanada'da kalmayı planlıyorsanız, İngilizce yeterliliği kesinlikle bir gereklilik olacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yurt Dışında Okumayı Düşünenler İçin Doğru Ülke Rehberi

İngiliz Eğitim Sistemi: İngiltere'de Okumak

Amerika Eğitim Sistemi: Amerika’da Okumak

SİZE ULAŞALIM

Kişisel verilerin korunmasına ilişkin aydınlatma metnini buradan okuyabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş ve tercihlerime uygun pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ile buna yönelik olarak fırsat ve duyurulardan haberdar olmak için e-posta, sms, telefon araması ve sosyal medya bildirimleri yolu ile tarafımla iletişim kurulmasına açık rıza metni kapsamında onay veriyorum.