*Henüz Japonya ile eğitim anlaşmamız bulunmamaktadır. İçerik bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.
Yapılan araştırmalara göre Japon çocukların aritmetik ve okuma yazma becerilerinde dünyaya liderlik ettiğini biliyor muydunuz? Japon eğitim sisteminin yaklaşımını dünyanın geri kalanından bu kadar benzersiz ve farklı kılan nedir ve daha da önemlisi, ondan ne öğrenebiliriz? Gelin bu sorunun cevabını bulabileceğiniz içeriğimize birlikte bakalım.
Japon okul sistemi temelde altı yıllık ilkokullar, üç yıllık ortaokullar ve üç yıllık liselerden ve ardından iki veya üç yıllık ortaokullardan veya dört yıllık kolejlerden oluşur. Zorunlu eğitim, ilkokul ve ortaokuldan itibaren 9 yıl sürer. Örneğin fiziksel veya zihinsel engelli öğrencilerin özgüvenlerini geliştirmelerine ve böylece sosyal katılımlarını artırmalarına destek olmak için "Özel İhtiyaç Eğitimi" adlı bir sistem de Japonya'da bulunur.
Eğitim sistemlerinin çok iyi olması nedeniyle, Japonya dünyanın en iyi eğitimli nüfuslarından birine sahiptir (Japonya'da okuma-yazma bilmeyen kimse neredeyse yoktur). Lise (koukou) zorunlu olmasa da, lise kaydı hala oldukça yüksektir: ülke genelinde% 96'nın üzerinde ve şehirlerde ise bu oran neredeyse %100'dür.
Japon eğitim sistemi 5 aşamadan oluşur:
Japonya’da ilköğretim eğitimi; işbirliği ruhunu, bölgesel ve ulusal gelenekleri öğretmeyi temel alır. Öğrenciler 4. sınıfa (10 yaşına) kadar herhangi bir sınava tabi tutulmazlar. Bu dönemde amaç öğrencinin karakterinin oturması ve güzel davranışlar geliştirebilmesidir.
Batı dünyasına nazaran Japon eğitim sisteminde farklı uygulamalar bulunur. Örneğin Japon öğrenciler sene boyunca sınıflarını, kantinlerini ve hatta tuvaletleri yıl buyunca dönüşümlü olarak kendileri temizlerler çünkü okulda hizmetli çalışmaz. Japon eğitim sistemi; bu yöntemin öğrencilere takım çalışmasını ve birbirlerine yardım etme temeline kurulmuştur.
Japonya'daki eğitim seviyesi dünya standartlarına göre bile yüksektir. OECD’nin on beş yaşındakilere yönelik Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programında (PISA), Japon öğrenciler, özellikle fen ile ilgili alanlarda yüksek düzeyde başarı kaydetmişlerdir. Okul dışındaki eğitim faaliyetleri de gelişmekte ve ileri eğitime yönelik programlar uygulanmaktadır.
İngilizce, ortaokul ve liselerde zorunlu olarak okutulur. Bazı ilkokullarda ise tercih eden ebevyenler çocuklarına İngilizce dersi aldırabilir. Bazı liselerde İngilizce dışında öğrenciler Çince, Korece, Fransızca, Almanca vb. dersleri almaları için de teşvik edilmektedir.
Öğrenci kulüpleri, Japonya'nın okul eğitiminin karakteristik bir parçasıdır. Öğretmenlerin rehberliğinde, spor, kültürel faaliyetler veya çalışma alanlarıyla aynı ilgi alanlarına sahip öğrenciler derslerden sonra ve izin günlerinde gönüllü olarak bir araya gelirler. Ayrıca judo, kendo (Japon kılıç ustalığı), sado (Japon çay seremonisi), kado (Japon çiçek aranjmanı), shodo (Japon kaligrafisi) gibi Japon geleneksel sporları ve kültürü etrafında dönen çok sayıda öğrenci kulübü vardır.
Diğer ülkelerin eğitim sistemi hakkında bilgi almak için bu içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
SİZE ULAŞALIM
Copyright © 2024 EduGate Yurtdışı Eğitim Danışmanlık. Tüm hakları saklıdır. EduGate bir HIS Travel markasıdır.
HIZLI BİLGİ AL