En Çok Tercih Edilen Sayısal Bölümler Nelerdir?

13 Eylül 2021

En Çok Tercih Edilen Sayısal Bölümler Nelerdir?

24.04.2020 tarihinde yazıldı. Ortalama okuma süresi 4 dakika.

Bu içeriğimizde pek çok öğrencinin ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz mesleklerle ilgili açıklamalar yapmak ve meslek seçimi neden önemli, hangi meslek ne yapar sorularına cevaplar vermek istedik.  Maalesef eğitim öğretim hayatımızda meslek grupları ile ilgili bilgilendirme yapılmıyor bu yüzden üniversiteye hazırlanan pek çok öğrenci ya bölüm popüler diye ya da aile bu mesleği yapıyor diye ya da daha da kötüsü ebeveynlerinin tercihleri kendi tercihleri olup meslek seçiyor.

Bölüm Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu anlamda küçük de olsa sizlere yardımı olacağını düşündüğümüz bir meslek rehberi hazırlamayı gerekli gördük. 2 bölümden oluşan içerik serimizde meslekleri paylaşacağız, öncelikle Türkiye’de en çok tercih edilen sayısal bölümlere yer vermek istedik;

Unutmayalım; meslek seçimi bir yaşam biçimi seçimidir aslında. Hayatınızı nasıl yaşayacağınızı, kimlerle ilişkide olacağınızın seçimini aslında mesleğinizi seçtiğinizde belirlemiş oluyorsunuz. Gerçekten hayatta ne yapmak istiyoruz ve ne yaparsak mutlu olacağız çok iyi düşünüp karar vermeliyiz. Ancak severek yaptığımız bir işte gerçekten mutlu ve başarılı oluruz.

Meslek seçimi yaparken sadece kaç puan istiyor, popülerliği nedir gibi dar alanda bakmamak, seçmeyi düşündüğümüz mesleğin hayatın içinde ne anlam ifade ettiği, hangi alanlarda faaliyet gösterdiği, gelişen ve değişen teknolojik dünyada yeri nedir, kişiliğinize ne kadar uygun olup olmadığı gibi geniş çerçevede değerlendirmeli ve bu soruların cevaplarını verebiliyor olmalısınız.

Ülkemizde üniversiteye girecek öğrencilerin en çok tercih ettikleri mesleklerin ve geleceğin meslekleri arasında aşağıdaki alanlardaki bölümler geliyor;

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Biyomedikal mühendisliği
  • Biyokimya
  • Çevre Mühendisliği
  • Elektrik- Elektronik Mühendisliği

Gelin bu bölümler hakkında hep birlikte bilgi edinelim.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Yazılım tasarlamak, donanım sorunlarını gidermek, bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi ve tasarımı Bilgisayar mühendislerinin ilgilendiği konular arasında bulunur.


Bilgisayar mühendisi nerelerde çalışır? soruna verilecek birçok cevap var. İş geliştirici olarak pek çok teknoloji firmasında, bilgi işlem uzmanı olarak özel veya devlet kurumlarında, finans kurumlarında veri iletişim uzmanı veya yöneticisi olarak çalışabilir ayrıca üniversitelerde de akademisyen olarak iş yapabilir.

Teknolojiye ilgisi olan, analitik düşünme yeteneği olan, matematik seven, yeni fikirler üretmeyi ve bu fikirleri hayata geçirmeye hevesli, meraklı kişiler için Bilgisayar Mühendisliği bölümü doğru bir tercih olacaktır.

Biyomedikal Mühendisliği Nedir?

Biyomedikal mühendisliği, tıp alanında hastalıkları gidermeye yönelik yeni yöntemler geliştirir, dolayısı ile hem tıp bilimleri hem de mühendislik bilimleri ile ilgilidir.

Biyomedikal mühendislerinin çalışabileceği birçok kurum bulunuyor. Hastane ve kliniklerde, çeşitli sanayi fabrikalarında, bu alanda faaliyet gösteren tüm şirketlerde çalışabilir.

Fen bilimlerine ilgisi olan, araştırmacı, sabırlı ve dikkatli, iş birliğine açık kişiler için en uygun bölümlerden bir tanesi Biyomedikal Mühendisliğidir.

Biyokimya Bölümü Nedir?

Biyokimya bölümü; sağlık bilimleri, çevre olayları, beslenme çeşitlilikleri hakkında araştırma ve geliştirme yapar.


Biyokimya bölümü mezunları çeşitli alanlarda faaliyet gösteren (kozmetik, tarım, kimyasal, tıbbi malzeme) fabrikalarda, üniversitelere bağlı biyoteknoloji merkezlerinde ve laboratuvarlarda çalışabilirler.

Biyokimya bölümü araştırma yapmayı seven, meraklı, dikkatli, biyoloji ve kimya alanına ilgisi olan kişiler için uygun olacaktır.

Çevre Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilgiler Nedir?

Çevre mühendisliği bölümü öğrencileri, doğal yaşam alanının korunması, insan sağlığına uygun çevre koşullarının sağlanması, doğal kaynakların verimli kullanılması konusunda araştırma ve geliştirme yapar.

Sanayi fabrikaları, atık madde firmaların, çevre ve şehircilik bakanlığı ve ilgili kuruluşlar, üniversiteler çevre mühendisliği bölümünden mezun öğrencilerin çalıştığı yerler arasında bulunuyor.

Çevre mühendisliği bölümünü; gözlem yapmayı seven, çevreye karşı ilgili ve duyarlı, araştırma yapmaktan zevk alan ve iş birliği içinde çalışmayı seven kişiler seçebilir.

Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü Nasıldır?

Elektrik - Elektronik mühendisliği; enerji üretim ve dağıtım, elektronik haberleşme sistemlerinin geliştirilmesi, kullanımı, elektrik üretme gibi konularla ilgilenir.

Elektrik - Elektronik Mühendisi mezunu nelerde çalışır sorusu en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Elektronik tasarım firmalarında, iletişim firmalarında, elektronik fabrikalarında, üniversitelerde çalışabilir.

Planlama ve tasarıma ilgisi olan, fizik konularından hoşlanan, ekip çalışmasına yatkın kişiler için Elektronik -Elektronik Mühendisliği uygundur.

SİZE ULAŞALIM

Kişisel verilerin korunmasına ilişkin aydınlatma metnini buradan okuyabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş ve tercihlerime uygun pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ile buna yönelik olarak fırsat ve duyurulardan haberdar olmak için e-posta, sms, telefon araması ve sosyal medya bildirimleri yolu ile tarafımla iletişim kurulmasına açık rıza metni kapsamında onay veriyorum.