Yurtdışında Lise


Yurtdışında Lise Eğitimi Nasıl Alınır?

Yurtdışı eğitim seçeneklerinde üniversite ve yüksek lisansın yanında lise eğitimi de son yıllarda oldukça fazla talep görmektedir. Öğrenciler erken yaşta kazanılacak yurt dışı eğitim deneyimi ile akademik eğitimlerinin ilk adımlarını atmaya başlamaktadır. Öğrenciler lise eğitimlerini lise değişim programı kapsamında kısa dönemli yurtdışında lise olarak tercih edebilirler.


Yurtdışı Lise Eğitimi Süresi Ne Kadardır?

Yurtdışında lise eğitimi genellikle 1 yıl sürmektedir. Bu bir yıllık akademik eğitim yılı öğrencilerin tercihine göre daha kısa ya da daha uzun da olabilmektedir. Kısa süreli akademik eğitim almak isteyen lise öğrencileri 5 ay süren program sonunda ülkelerine geri dönebilirler. Uzun süreli akademik eğitim almak isteyen öğrenciler 2-3 ya da 4 sene kadar eğitimlerine devam edip yurt dışında konaklama yapabilirler. Mezuniyet için bazı okullarda 1 sene eğitim yeterli olmaktadır ve alınan mezuniyet belgesi ile MEB’e bağlı liselere denklik verilmektedir. Bu durum öğrencilerin sene kaybı yaşamasını da engellemektedir.


Yurt Dışında Lise Okumak Yurt Dışında Üniversite İçin Avantaj Sağlıyor Mu?

Üniversite eğitimi öncesi yurtdışında lise eğitimini tercih eden öğrenciler eğitim aldıkları ülkenin eğitim bakanlığına bağlı okullarda lise eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkenin seçkin üniversitelerinde okuma şansına sahip olurlar.


Yurtdışı Lise Eğitiminin Öğrencilere Kattığı Değerler Nelerdir?

  • Lise eğitiminin son 2 senesini dahi yurt dışında tamamlayan öğrenciler üniversite eğitimleri için burs imkanlarından ve üst düzey üniversitelere kabul edilme avantajına sahip olmaktadırlar.
  • Yurt dışında 4 yıllık lise eğitimini tamamlayan öğrenciler Türkiye’de pek çok seçkin üniversiteye sınavsız kayıt hakkına sahip olurlar.
  • Yabancı dil bakımından akademik düzeyde eğitim almaktadırlar.
  • Eğitim alınan ülkenin kültürünü ve yaşam tarzını tanımak vizyon bakımından öğrencinin gelişmesine etkili olmaktadır.
  • Dünya genelinde farklı milletlerden öğrenciler ile iç içe eğitim alıp çok uluslu yaşama adapte olmaktadırlar.

Yurt Dışı Lise Eğitimi Esnasında Konaklama Modelleri Nedelerdir?

Erken yaşta yurtdışında lise eğitimi almayı planlayan öğrenciler için öncelikli olarak yatılı yurt konaklaması tercih edilmektedir. Genellikle kampüs hayatı ile iç içe olan yurtlarda öğrencilerin çalışabilmesi için kütüphane kullanımı, sosyal alanlardan faydalanma hakkı ve günde 3 öğün beslenme için yemekhane kullanımı sağlanmaktadır. Farklı ülkelerden gelen öğrenciler ile iç içe konaklama yapmak öğrencilerin sosyal gelişimi için faydalı olmaktadır.

Yatılı yurt dışında bir diğer tercih edilen konaklama şekli ise aile yanı konaklamadır. Danışmanlık firmaları ile karşılıklı olarak seçilen ailelerin yanında öğrenciler ev konforunda konaklama yapmaktadırlar. Kendilerine ait odaları ve oda içerisindeki mobilyaları ile kendi yaşam alanlarına sahip olmaktadırlar. Aile yanında konaklama yapan öğrenciler yurt dışındaki aile kültürüne yakından tanık olmaktadırlar.


Yurtdışında Lise Seçenekleri Nelerdir?

Yurt dışında genel olarak üç farklı tip lise seçeneği vardır. Bunlar; devlet liseleri, özel liseler ve yatılı liseler olarak ayrılmaktadır. Devlet liselerinde öğrenciler aile yanında konaklama yapmaktadırlar ve sadece 1 sene eğitim almaktadırlar. Bu eğitim modeli ekonomik olarak diğer seçeneklere göre daha uygundur. Özel liselerde öğrenciler birden fazla defa eğitim alma şansına sahiptirler ve aile yanı konaklama yapmaktadırlar. Özel liselerde eğitim bütçesi devlet liselerine göre yüksek kalmaktadır.

Yatılı okullarda öğrenciler birden fazla eğitim alma şansları vardır ve öğrenciler okul içerisindeki yurtlarda konaklama yapmaktadırlar. Yatılı okul seçeneğinde eğitim ücreti devlet lisesine göre yüksektir. Eğitim alınması planlanan okullarda eğitim kalitesi değişmediği ve uluslararası geçerliliği olan eğitim alındığı için devlet ve özel okullardan herhangi biri rahatlıkla seçilebilmektedir. Bu noktada öğrenciler burs imkanlarından yararlandığı taktirde bütçe olarak daha uygun şekilde eğitimlerini tamamlayabileceklerdir.


Yurtdışında Lise Okumak İçin Hangi Şartlar Sağlanmalıdır?

  • Adayların 15-18 yaş aralığında olmaları gerekmektedir.
  • Genel not ortalamasının 100 puanlık sistemde en az 60 puan, 5’lik sistemde en az 3.00 olması gerekmektedir.
  • Ortaokul eğitiminin tamamlamış olması gerekmektedir.

Yurtdışında Lise Eğitimi Kayıt İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

  • Yurtdışında lise eğitimi için resmi kurumlardan alınmış dil yeterlilik sınav sonuç kağıdı
  • Mezun olunan kurumdan alınmış olan ve yabancı dile çevrilmiş diploma ve transkrip
  • Ülkemizde lise eğitimi gören ve değişim programından yararlanmak isteyen öğrencilerden eğitim gördüğü liseden resmi mektup
  • Öğrencinin neden yurtdışında lise eğitimi almak istediğini detaylı bir şekilde açıklayan iyi niyet mektubu (statement of purpose)
  • En az üç öğretim görevlisinden alınmış referans mektubu (recommendation letters).
  • Süresi dolmamış pasaport

Yurtdışında Lise Eğitim Ücretleri ve Burs İmkanları Nelerdir?

Yurtdışında lise eğitimi almayı planlayan öğrenci adaylarının konaklama dahil ortalama eğitim masrafları senelik (başlangıç 20.000Euro) 100.000TL ile 150.000TL arasında değişmektedir. Birçok okulun burs imkanından aday öğrenciler faydalanabilmektedir. Burs olanakları için okulların idari birimlerinden detaylı bilgi alınabilmektedir. Lisanslı sporcular özel olarak burs imkanlarından yararlanabilmektedirler.


Yurtdışında Lise Değişim Programı Özelliği Nedir?

Kısa dönem olarak yurtdışında lise eğitimi almak isteyen öğrenciler için 1 dönemlik olarak oluşturulmuş ve çok fazla talep gören eğitim programıdır. Avrupa’nın birçok ülkesinde ve Kanada, Amerika gibi uzak ülkelerde de bulunan program 1 akademik dönemi kapsamaktadır. Aday öğrenciler ülkenin eğitim dilini akademik düzeyde öğrenerek fark yaratmaktadırlar. Değişim programından yararlanmak isteyen öğrencilerin 15 yaşından büyük olmaları gerekmektedirler. Değişim programına dahil öğrenciler üniversite eğitimleri için ve yurt dışında eğitim almak için de öncelikli bir şekilde haklarından yararlanabilmektedirler.


Yurtdışı Lise Kayıt İşlemleri Nasıl İlerlemektedir?

Yurtdışında lise eğitimine başvuru aşamasında tüm gereken evraklar eğitim alınacak kuruma iletildikten sonra gelen kabul mektubuna istinaden okula ön ödeme yapılması gerekmektedir. Kimi okul taksit seçeneği sunarken kimi okul eğitim öncesi ödemelerin tamamlanmasını talep etmektedir.

SİZE ULAŞALIM

Kişisel verilerin korunmasına ilişkin aydınlatma metnini buradan okuyabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş ve tercihlerime uygun pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ile buna yönelik olarak fırsat ve duyurulardan haberdar olmak için e-posta, sms, telefon araması ve sosyal medya bildirimleri yolu ile tarafımla iletişim kurulmasına açık rıza metni kapsamında onay veriyorum.

w