Yurtdışında Doğru Okulu Seçmenizi Sağlayacak 5 Önemli İpucu

15 Nisan 2020

Yurtdışında Doğru Okulu Seçmenizi Sağlayacak 5 Önemli İpucu

15.04.2020 tarihinde yazıldı. Ortalama okuma süresi 5 dakika.

İyi bir kariyerin anahtarı yurtdışındaki okullardan geçiyor. Peki, okulları araştırırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini hiç düşündünüz mü? İşte sizin için derlediğimiz yurtdışında doğru okulu seçmenizi sağlayacak 5 önemli ipucu.

1-Üniversitede Okuyacağınız Bölüme ve İçeriğine Hakim Olun

Yurtdışında okumak istediğiniz bölümün içeriğine hakim olmak son derece önemli. Maalesef ülkemizde bu seçim yapılırken çoğunlukla ya aile meslekleri tercih ediliyor ya da bölümün zamanki popülerliğine göre yapılıyor dolayısı ile çoğunlukla o bölümde ne öğreneceğimizden haberdar olmadan seçimler yapıyoruz.

Yurtiçinde veya yurtdışında hangi bölümde okumak istiyorsanız, o bölümde hangi dersleri göreceksiniz, neler öğreneceksiniz, hayatta öğrendiklerinizi nasıl ve nerede kullanacaksınız gibi bilgileri araştırarak seçim yapmak ve ona göre karar vermek, sizi istediğiniz, severek okuyacağınız bir bölüme götürecektir. Dolayısı ile mezun olduğunuzda da severek yapacağınız işte çok daha başarılı ve mutlu olacaksınız.


Yurtdışındaki okullarda bölüm içeriğinin dışında, seçtiğiniz bölüm içeriğinde staj gibi çalışmalar olup olmadığı da çok önemli. Sizi hayata hazırlayacak en önemli parametrelerden birisi ise staj. Bunun dışında belirlediğiniz bölümün farklı ülkelerdeki üniversitelerle de ortak çalışmaları olup olmadığını bilmeniz yine önemli bir faktör olacaktır. Eğitiminizin bir yılını veya yarım dönemini farklı bir ülkede farklı bir tecrübe edinerek geçirmeniz hem kendi gelişiminize hem de CV’nize mezuniyet sonrası çok ciddi artılar katacaktır.

2-Mümkünse Okumak İstediğiniz Üniversiteyi Önceden Ziyaret Edin

Eğer imkanınız varsa yurtdışında eğitim almayı düşündüğünüz veya karar verdiğiniz okulu ziyaret edebilirsiniz. Avrupa’da eğitim alma hayaliniz varsa bu ziyareti gerçekleştirmeniz adına, pek çok Avrupa ülkesine Türkiye’den sürekli ve uygun ücretli uçuşlar bulunmakta.

Böylelikle sadece fotoğraf veya söylemlerden edindiğiniz bilgilerden öte, kendi gözünüzle hem kampüsü görme fırsatı hem de hali hazırda okuyan öğrencilerle veya akademisyenlerle görüşme fırsatı size çok şey katacaktır.


Her iyi okul herkes için iyidir anlamına gelmez. Sonuçta her öğrencinin beklentisi ve aradığı, mutlu edecek ve mutsuz edecek sebepler farklılık gösterir, bunları kendi gözünüzle görmek kararınızın doğru olup olmadığına farkına varmanızı sağlayacaktır. Ülkemizde öğrenciler genelde bu gibi ziyaretleri sömestr tatilinde veya yaz tatilinde yapabiliyor ancak mümkünse yurtdışındaki okulun akademik programı devam ederken, tam kapasite eğitim devam ederken görmek belki derslere misafir olarak 1 saatliğine bile girmek size çok şey katacak ve kararınızı çok daha sağlıklı kılacaktır. Sadece kampüsü görmekle kalmayacak aynı zamanda üniversitenin bulunduğu şehri de görecek ve belki de hayatınızın en önemli yıllarını geçireceğiniz yere daha sağlıklı karar vereceksiniz.

3-Okumak İstediğiniz veya Okumayı Planladığınız Üniversite veya Üniversitelerin Mezunlarının Yorumlarını İnceleyin

Tabi ki okullarla ilgili her tür bilgiye artık internet üzerinden ulaşıyoruz, hatta sanal gezilerle okulun içerisinde geziyor, sınıfları görüyor, bahçesinde dolaşıyoruz. Pek çok şeyi tanıma ve öğrenme şansımız oluyor, ancak bir okulu tanımanın, olumlu- olumsuz her yönüyle bilgi almanın en iyi yolu bizce; o okulun mezunları ile iletişime geçmek, tecrübelerini dinlemek olacaktır. Mezuniyet sonrası nerelerde olduklarını öğrenmek, okurken neler yaşadıklarını bilmek tüm yazılı materyallerden çok daha etkilidir. Aklınıza takılan her tür soruyu sorabileceğiniz ve aynı yollardan geçmiş insanlarla konuşmak hatta mümkünse gideceğiniz yıla en yakın mezunları ile konuşmak son derece faydalı olacaktır. Çünkü okullar sadece sağladıkları akademik programları ile değil aynı zamanda sosyal anlamda sundukları ile de ön plana çıkar.


4-Yurtdışında Kaç Tane Okula Başvuru Yapacağınıza İyi Karar Verin, Okulların Başvuru Tarihlerini Not Edin

Yurtdışı deyince kafamızda pek çok üniversite beliriyor ve gerçekten başvuru yapılacak okul/okulları belli bir sayıya indirmek son derece zor olabiliyor. Her okulun kendine özgü başvuru kriterleri ve başvuru evrakları, başvuru biçimleri olabilir, bu durumda ne kadar fazla üniversite olursa listemizde başvurularımızda o derecede yavaşlar, çünkü her bir okul için ayrı yazılar, ayrı evraklar hazırlamak gerekebilir, ayrıca her bir okulun son başvuru tarihini de kontrol ederek ilerlemek son derece önemli. Bu anlamda bizim önerimiz; akademik başarınıza uygun olarak; ilk sıraya hayalinizde en iyi okulu koymak, ikinci sıraya gene en çok istediğiniz okullardan birini, üçüncü sıraya kabul alma olasılığınızın yüksek olduğu okulu ve son sıraya da garanti dediğiniz okulu koymanız olacaktır.


5-Yurtıdışında Okuyacağınız Okulun Tüm Masraflarını Gözden Geçirin

Evet, yurtdışında okumak son derece maliyetli bir iş, ancak artık günümüzde “Bologna Antlaşması” ile pek çok Avrupa ülkesinde, Avrupa’nın hatta dünyanın en iyi üniversitelerinde de okuyabilme şansına sahibiz. Herhangi bir sınava girme koşulu olmadan bu fırsatı yakalayabiliyoruz. Avrupa’da üniversite eğitimi Amerika, Kanada ve İngiltere’ye nazaran çok daha ekonomik. Ancak gene de sadece okul değil, konaklama ve yeme-içme gibi giderlerinizi de dikkatlice hesaplamalısınız. Başvuru aşamasında karşınıza çıkacak başvuru ücretleri, vize ücretleri, seyahat masrafları gibi giderleri de atlamamalı bunlarında bütçeniz dahilinde olduğundan emin olmalısınız.


SİZE ULAŞALIM

Kişisel verilerin korunmasına ilişkin aydınlatma metnini buradan okuyabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş ve tercihlerime uygun pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ile buna yönelik olarak fırsat ve duyurulardan haberdar olmak için e-posta, sms, telefon araması ve sosyal medya bildirimleri yolu ile tarafımla iletişim kurulmasına açık rıza metni kapsamında onay veriyorum.